Belgium: Judge orders 6 months and 1 year cell for participants of No-Border Camp in Brussels 2010 based on "participating in the demonstration""

This Flemish article basically says that two participants of the No-Border Camp held in Brussels in 2010 (in an action protesting the detention centre in Steenokkerzeel and in remembrance of Ms Semira Adamu who had died in that camp) received a 1 year and a 6 month prison sentence for “being there.”

The judge tried to sentence them for obstructing the police, but there was really no credible evidence of this, because video footage did not show decidedly that the two British participants really held weapons (all that can be seen on footage is that one of them is holding a drum and a drumstick!).

It is also not clear on the footage used as evidence that the two sentenced had caused an injury to a police who fell of his/her horse, because the suspects were not seen in that footage.

The judge admitted that they were not seen on the video footage, but the judge found them guilty anyway because they were participating at this demonstration anyway…

The lawyers of the No-Border-Camp participants are considering an appeal.

From: De Wereld Morgen:

woensdag 25 april 2012
door Kevin Van den Panhuyzen

6 maanden en 1 jaar cel voor deelnemers No Border-kamp 2010

BRUSSEL – Twee deelnemers aan het No Border-kamp van 2010 in Brussel werden dinsdag tot 6 maanden en 1 jaar cel met uitstel veroordeeld voor ‘weerspannigheid tegen de politie’. Alhoewel ze vreedzaam deelnamen aan een betoging voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, blijkt hun toenmalige aanwezigheid voldoende te zijn voor een veroordeling.

[photo] Betoging in het kader van het No Border-kamp in september 2010 in de buurt van het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.

De feiten

In september 2010 vond in Brussel een No Border-kamp plaats. Activisten uit verschillende landen namen er deel aan allerlei acties tegen het Belgisch en Europees asielbeleid. Een eerste betoging voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, om de praktijk van opsluiting aan te klagen en de dood van Semira Adamu te herdenken, liep uit de hand toen de politie te paard en in oproeruitrusting de betogers omcirkelde.

Elf betogers werden toen administratief aangehouden, onder wie twee Britse activisten die werden aangeklaagd voor weerspannigheid tegen de politie. Hun zaak werd dinsdag 24 april behandeld voor een Brusselse rechtbank.

De officiële argumentatie

De rechter oordeelde dat het geval van Darius (een van de twee veroordeelden) extra ernstig is, “omdat hij als universiteitsassistent aan een Britse universiteit het goede voorbeeld zou moeten geven en dus niet aanwezig zou mogen zijn op zulke evenementen”.

Omdat hij tijdens de betoging een drumstokje en een trommel vasthad, werd hij bovendien ook nog veroordeeld voor wapenbezit. “Op de videobeelden is inderdaad niet vast te stellen dat deze twee manifestanten gewelddadig waren of de politie met aarde bekogelden”, vertelde de rechter dinsdag op het proces, “maar ze waren in ieder geval wel aanwezig op die betoging.”

De twee activisten worden ook verantwoordelijk geacht voor de verwondingen van een agent die van zijn paard viel. “Op de videobeelden is nochtans te zien – en dat gaf de rechter ook toe – dat zij daar helemaal niet bij betrokken waren.”

Een gevaarlijk precedent

“Dit is gevaarlijk”, legt een sympathisante uit voor het justitiepaleis, “want zo is geen enkele verdediging meer mogelijk. Er is geen enkel bewijs van gewelddadig verzet. Enkel en alleen omdat zij deelnamen aan een betoging worden zij veroordeeld tot een celstraf. Zo is in de toekomst geen enkele betoging meer mogelijk.”

Mogelijk gaan de advocaten van de activisten in beroep tegen de uitspraak van de rechter, waarvoor nog 15 dagen tijd overblijft.